Vanuit een comfortabele stoel een stuw of een beschermd natuurgebied bezoeken? Het kan met de virtual reality-films die we voor Rijkswaterstaat in samenwerking met Tappan produceerden. De VR films brengen je op twee unieke plaatsen in Nederland, waar normaal gesproken niemand mag komen.

Midden in het sluiscomplex

We krijgen een virtuele rondleiding op de stuwcomplexen bij Driel, Amerongen en Hagestein. Dit zijn markante en imposante bouwwerken die zorgen voor voldoende zoetwater in het rivierengebied en een vlotte en veilige scheepvaart over de IJssel, Nederrijn en Lek.

In de tweede film varen we een stukje mee met een natuurbeheerder in het IJsselmeergebied en krijgen we een kijkje in De Kreupel. Dit beschermde eilandenrijk in het IJsselmeer is een echt vogelparadijs en met de virtual reality bril zit je echt midden tussen de broedende vogels.

Een verhaal in drie perspectieven

De smartphones van vandaag de dag maken virtual reality toegankelijk voor iedereen. Van vermaak, communicatie, instructie tot aan educatie. De mogelijkheden zijn onbeperkt als je door een virtuele werkelijkheid loopt en door de ogen van een ander naar zijn of haar realiteit kunt kijken.

Dat aspect was ook het uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit concept. In elke film kijken we door de ogen van drie hoofdpersonen en horen we als het ware hun gedachten. We willen je niet alleen rond laten kijken, we willen je ook een verhaal vertellen en iets bijzonders laten beleven vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonen. De bijzondere 360 graden perspectieven worden bovendien telkens aangevuld met interessante picture-in-picture beelden die het verhaal van de hoofdpersoon ondersteunen. Op deze manier kijk je bijvoorbeeld letterlijk mee door de verrekijker van een natuurbeheerder.

Een bijzondere productie

Niet alleen het eindresultaat is bijzonder, de productie ervan was op zichzelf ook een bijzondere belevenis voor de MCW crew. Talloze draaidagen gingen we met verschillende 360 camera’s en drones op pad op zoek naar mooie en unieke plekken. Zo voeren we bijvoorbeeld mee met een kitesurfer, stonden we tussen honderden vogels in De Kreupel in het IJsselmeer en gingen voor ons deuren open die voor anderen gesloten blijven. Elke situatie vroeg om een andere benadering met speciale apparatuur. Vooral het vertellen van het verhaal vroeg in vergelijking met traditionele film om een creatievere regie.

Online of met VR bril

De Rijkswaterstaat VR films zijn gemaakt in 360 graden, duren circa 4 minuten en geven vanuit verrassende perspectieven meer informatie over het werk van Rijkswaterstaat. De films kunnen door Rijkswaterstaat op verschillende manieren gebruikt worden. Zo leverden we de speciale videobestanden voor online gebruik op Facebook, Vimeo en YouTube. Maar we produceerden echter ook in-house de VR apps om de films via een VR bril te kunnen bekijken. Vooral tijdens events stonden mensen in de rij en ontvingen we enthousiaste reacties.

Een bijzonder eindresultaat waarin de visuele ervaring op een positieve manier bijdraagt aan de communicatie van Rijkswaterstaat. Je kunt de films uiteraard zelf het beste bekijken met een VR-bril maar ook gewoon op je desktop, tablet en mobiel.