Voor de tentoonstelling 'Escher op reis' in het Fries Museum ontwikkelde MCW in samenwerking met XPEX Experience Experts, Fiction Factory en Leo Zandvliet de AV- en multimedia applicaties voor de Escher Studio.


Middelpunt van de tentoonstelling ‘Escher op reis’ in het Fries Museum is een door Leo Zandvliet met zorg nagebouwde werkkamer van de kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), met elementen uit zijn studio’s in Italië en Zwitserland, maar ook in Baarn, waar hij vanaf 1941 woonde. Enkele originele eigendommen liggen achter glas, zoals het beroemde lepeltje, waarmee de in Leeuwarden geboren graficus het papier over zijn beïnkte houtsneden wreef.

De rest is zorgvuldig in tweedehandswinkeltjes bijeen gezocht: de klassiek-Hollandse eenvoudige meubelen, een koperen hagedis, een schaakspelletje, een ingelijste wajangpop, een bijzondere asbak, een kleine rekenliniaal, en natuurlijk een dodecaëder, zo’n regelmatig veelvlak dat perfect past bij de grafische meester van de optische illusie en de perfect in elkaar passende patronen.

Wij creëerden 2 interactieve installaties die naadloos in het interieur van de werkkamer zijn geïntegreerd. Bij de spiegelbol-selfie-spot kunnen bezoekers een eigen EscherSelfie maken en delen, precies zoals in Eschers beroemde litho ‘Hand met spiegelende bol’ uit 1935. In een paar weken tijd zijn er al meer dan 5.000 selfies gemaakt en verstuurd.

Ook aan de jonge bezoeker is gedacht. Via 2 touchscreens kunnen kinderen (en uiteraard ook volwassenen) zelf een digitale houtsnede maken en al spelenderwijs leren hoe Escher te werk ging, van schetsen, 3D gutsen, inkten en afdrukken op een vel papier. Het resultaat kan vervolgens gedeeld worden met familie en vrienden.

Escher op Reis is t/m 28 oktober 2018 te zien in het Fries Museum

Fotografie: Ruben van Vliet & MCW / creative agency