Hoe bereid je de nieuwe generatie voor op de uitdagingen van de 21e eeuw? Een belangrijke vraag, helemaal voor leerkrachten en beleidsmakers. Shell heeft als antwoord hierop een indrukwekkend programma in het leven geroepen: Generation Discover.

Generation Discover is een serie onvergetelijke ervaringen op het gebied van wetenschap en technologie, gericht op de ontdekkers van de toekomst. Vanuit dit programma worden activiteiten georganiseerd waarmee Shell kinderen wil uitdagen om hun eigen ideeën te realiseren.

Wij hebben het geluk bij te kunnen dragen aan dit mooie programma. Hoe precies? Hier volgt een greep uit de verschillende activiteiten.

Festival vol technologie

Begin oktober stond het Malieveld in het teken van wetenschap en technologie tijdens het Generation Discover festival. Kinderen konden meedoen aan innovatieve workshops en interactieve theatershows, afdalen naar het midden van de aarde, een cybercrimineel opsporen, vliegen met drones, zelf een robot besturen en nog veel meer. Naast een app, 15 Virtual Reality video’s en de festivalwebsite, maakten wij voor dit festival ook het ticketsysteem, waarmee de ruim 30.000 bezoekers zichzelf moeiteloos toegang konden verschaffen tot het festival. Een beleving vooral voor de duizenden kinderen en schoolklassen die het Malieveld bezochten, waarbij zonder enige twijfel veel toekomstig techniektalent is aangewakkerd.

Online lesprogramma

Een ander en minstens zo leuk onderdeel van Generation Discover is de Bright Ideas Challenge, een jaarlijks terugkerende, online challenge voor groep 7 en 8, waaraan honderden schoolklassen meedoen. Wij maakten hiervoor het digitale lesplatform en de ondersteunende website, die we ook monitoren en actief onderhouden. Basisscholen door heel Nederland doen gratis mee en bedenken met elkaar oplossingen voor problemen van wereldformaat. Filmpjes vol inspiratie, opdrachten en een bijbehorend lespakket begeleiden de klassen stap voor stap naar zelfbedachte, slimme ideeën. Erg leuk en leerzaam voor de leerlingen, terwijl scholen zich direct voorbereiden op 2020, wanneer wetenschap- en technologie-onderwijs structureel onderdeel wordt van het curriculum.

Bright Ideas in Virtual Reality

De beste ideeën die voortkomen uit de challenge werken wij uit in Virtual Reality, waarmee de ideeën echt tot leven komen. Op het Generation Discover festival lagen VR headgears klaar, zodat de kinderen hun eigen en elkaars ideeën in 360 konden bewonderen. De beste ideeën werden beloond met een innovatieve prijs.

Op de website die we voor de Bright Ideas Challenge maakten, zijn de VR video’s van vorig jaar nog te bekijken. Hier kon eerder worden gestemd voor de publieksprijs. Voor de leerlingen een extra impuls en beloning voor hun creatieve ideeën.

Klaar voor de toekomst

De beste manier om de nieuwe generatie te inspireren? Generation Discover laat zien dat dit goed lukt wanneer je kinderen wetenschap en technologie zelf laat beleven. Uiteindelijk zijn zij degenen die de wereld van morgen daadwerkelijk vorm zullen gaan geven.

Shell gaat voorlopig door met het Generation Discover programma. Wat dit in de toekomst voor moois gaat opleveren, daarvan houden we je hier graag op de hoogte!

Fotografie: Shell / Jiri Buller