In opdracht van Kloosterboer Decor hebben wij voor het Purmerends Museum een film gemaakt over het werk en leven van plateelschilder Hendrikus Dekkers. Een plateelschilder die eind 19e eeuw in Purmerend werkte bij de firma Brantjes & Co.

De film is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling op de begane grond van het Purmerends Museum. Kloosterboer Decor heeft - samen met ontwerpers Jaap Verburg en Kay Kloosterboer - een historische enscenering gecreëerd van de Purmerendse aardewerkfabriek van Brantjes & Co. Bezoekers wanen zich echt even in de tijd van het Purmerend rond 1900 en maken kennis met Hendrikus Dekkers in zijn schildersatelier.

Aan de hand van historische foto’s hebben wij een virtueel schildersatelier gecreëerd in de stijl van een oude foto. Hierin komt Hendrikus tot leven en vertelt over zijn prachtige Jugendstil aardewerk en het leven in Purmerend.

Op zondag 10 december 2017 is - gelijktijdig met de viering van het 75 jarige bestaan van het museum - de vernieuwde presentatie feestelijk geopend. De inrichting van de eerste verdieping en zolderruimte zullen in de nabije toekomst volgen.

Kijk voor meer informatie op purmerendsmuseum.nl

Productie

De film is met verschillende computer graphics technieken tot stand gekomen. Het virtuele schildersatelier is aan de hand van historische foto's uit Purmerend en de Porceleyne Fles in Delft als driedimensionaal model opgezet en in verschillende stappen bewerkt tot een authentiek beeld (zie proof of concept animatie hieronder).

Vervolgens hebben we in een green-screen studio in Hilversum onder regie van Janwillem de Kok de verschillende scenes opgenomen. Tijdens de opname hadden we de beschikking over prachtige rekwisieten van Kloosterboer als een werktafel in-oude-stijl, biscuit aardewerk en schildersgereedschap. De originele Jugendstil-vaas - geschilderd door Hendrikus Dekkers rond 1900 - maakte alles compleet.

De opnames zijn door ons in postproductie perfect samengebracht met het virtuele schildersatelier. Een passende soundscape zorgt voor een optimale beleving in de tentoonstelling.

Onderstaande proof of concept animatie toont stap voor stap de realisatie van het authentieke schildersatelier: