Afgelopen week werd de audiotour gelanceerd over de Watersnoodramp van 1953. 

De tour neemt bezoekers mee naar 14 plekken in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten, waar zij beleven  hoe het was tijdens de nacht van 31 januari op 1 februari toen deze natuurramp plaatsvond. Middels de web-app worden bezoekers langs verschillende plekken geleid waar de stormvloed plaatsvond en kunnen zij aan de hand van QR-codes luisteren naar de verhalen. 

Presentatie en herdenking

De lancering vond plaats in de Stêêne Hut. Vroeger diende dit gebouw als aardappelbewaarplaats, maar is nu nog het enige gebouw wat is overgebleven na de ramp en behoort nu dan ook tot erfgoed van de Hoeksche Waard. Gedurende de presentatie op deze historische plek werden ook de ramp en haar slachtoffers herdacht. Een uiterst bijzondere en waardige herdenking. De verhalen van de aanwezigen die de ramp hebben meegemaakt, voegden een ontroerende laag toe aan dit bijzondere moment. 

Daarmee werd ook het belang van deze herdenking aangestipt; het bereiken van jongeren zodat ook zij deze ramp niet vergeten. Met de dreigende stijging van het waterpeil als gevolg van klimaatverandering is het belangrijk dat ook de jongere generaties zich hiervan bewust zijn en dat het gevaar voor een overstroming nog altijd op de loer ligt.  

Wij zijn enorm trots en dankbaar dat wij mochten bijdragen aan de totstandkoming van alle bijzondere, persoonlijke verhalen, de muziek, de web-app en de pop-up tentoonstelling in de Stêêne Hut. Neem vooral de tijd om de video te bekijken over deze bijzondere dag, gemaakt door onze collega's’.