De collectie van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bestaat honderd jaar. Om die reden heeft het museum een tentoonstelling samengesteld met 350 bijzondere objecten uit de jubilerende collectie. Afgelopen vrijdag is de tentoonstelling feestelijk geopend.

In samenwerking met Opera Amsterdam, Rapenburg Plaza en Heijmerink Wagemakers creëerden wij een introducerende- en afsluitende wandprojectie, een interactief fotoboek, verschillende AV-producties, een audiotour en een 5 meter brede projectie en sferische soundscape waarin de samenhang van de collectie van Het Scheepvaartmuseum wordt uitgelicht, zoals verschillende topstukken uit de Gouden Eeuw, herinneringen aan voormalig Nederlands-Indië, fotografie en de collectie globes en cartografie.

Bezoekers kunnen bij de ingang van de tentoonstelling ook een audiospeler meenemen en bij 14 plekken de verhalen achter de kunstwerken beluisteren. Wij hebben in samenwerking met tekstschrijver Gus Maussen de verhalen voor de audiotour geproduceerd in het Nederlands en Engels. Bijzonder aan de audiotour is dat ook de verschillende conservatoren van Het Scheepvaartmuseum aan het woord komen en met veel passie en enhousiasme vertellen over hun eigen verzameling. Guide ID heeft de audiospelers verzorgd.

De tentoonstelling eindigt met een kijkje in de toekomst, want Het Scheepvaartmuseum is natuurlijk nog lang niet klaar met het verzamelen van kunstwerken. In de laatste ruimte hebben wij een doorlopende projectie en soundscape gecreëerd waarin we met 3 projectoren op 3 wanden verschillende nieuwe aanwinsten belichten met spots, typografie en subtiele grafische elementen.

Drijfveer | 100 jaar verzamelen is te zien van 1 oktober 2016 t/m 2 juli 2017.

Tentoonstelling Drijfveer Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer 100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer 100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer 100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer 100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum

Drijfveer 100 jaar collectie Het Scheepvaartmuseum

Fotografie: Mike Bink Fotografie