Op 30 maart is het museum 'Airborne at the Bridge' in Arnhem op bijzondere wijze geopend in het bijzijn van 3 Britse veteranen. Aan de voet van de John Frostbrug – bekend van ‘A bridge too far’ – wordt de slag om de Rijnbrug herbeleefd vanuit Brits, Duits en Nederlands perspectief.

Airborne at the Bridge, onderdeel van het Airborne Museum, laat je kennismaken met onze heftige geschiedenis en geeft stof tot nadenken. Deze plek staat voor vrijheid en het herdenken van iedereen die zich voor onze vrijheid heeft ingezet.

MCW heeft in nauwe samenwerking met het Airborne Museum een 8 minuten durende 3D film geproduceerd over de heftige gebeurtenissen in september 1944. We vertellen het verhaal door de ogen van een Britse en Duitse veteraan en een Nederlandse voormalig bewoonster.

Vorm

Bijzonder aan de 3D film – welke bekeken kan worden met een rood-cyaan 3D bril – is het gebruik van verschillende ‘computer graphics’ technieken. Historische foto’s hebben we gelaagd uitgewerkt tot levendige- en driedimensionale beelden. ‘Green screen’ opnames van Britse en Duitse soldaten verwerkten we in historisch foto- en video materiaal en het Arnhem van 1944 is exact als 3D computer model opgebouwd, waardoor we alle gebeurtenissen ook geografisch konden presenteren. Orkestrale sound scapes en geluidseffecten van onze sound designer Martijn de Man zorgen ervoor dat de bezoeker het indringende verhaal ingezogen wordt.

Veteranen

Vorige week hebben de 3 aanwezige Britse veteranen als eerste de tentoonstelling én onze 3D film bekeken. De 94-jarige Arthur Letchford vertelt in Trouw over zijn eigen ervaringen. Letchford kijkt, met de 3D-bril op zijn neus, een paar minuten naar de film, maar haakt dan af. "Het is mooi, hoor. Maar ik zie niet meer zo goed." 

Samenwerking

Het museum is gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen Heijmerink Wagemakers (bouwmanagement), Pronk (tentoonstellingsontwerp), Hoogte Twee Architecten (bouwkundig ontwerp) en MCW / creative agency.

Kijk voor meer informatie op airborneatthebridge.nl of lees het artikel van de opening op de website van Omroep Gelderland.

Reportage opening Omroep Gelderland