Aan boord van het superschip van Dockwise

Vorige casestudy


Boskalis / Dockwise

Veiligheid op het juiste spoor

Mishkat Science Center: 1001 nachten van duurzame energie

Volgende casestudy


Mishkat - Science Center

Om het aantal incidenten langs het spoor terug te dringen moet iedereen die aan het spoor gaat werken een Digitaal Veiligheidspaspoort hebben.


Jaarlijks wordt door ongeveer 50.000 mensen dit veiligheidspaspoort aangevraagd. MCW is gevraagd om daarvoor - in samenwerking met Railinfra Opleidingen - een digitaal systeem te ontwikkelen.

Achtergrond


Een ongeluk zit in een klein hoekje. Behalve als je aan het spoor werkt, want dan kan dat hoekje een aanstormende intercity zijn die niet meer voor je kan remmen. Voor ProRail BV, de beheerder van de spoorinfrastructuur in Nederland, staat veiligheid dan ook boven alles. Dat geldt zowel voor de eigen werknemers als de aannemers die in opdracht van het bedrijf aan het spoor werken. Om er zeker van te zijn dat iedereen de huisregels van ProRail kent, is het programma 'Toegang tot het spoor' ontwikkeld.

Het Nederlandse spoorwegennet bestaat uit meer dan 7000 kilometer spoor, bijna 2800 overwegen, 4500 kilometer bovenleiding en 405 stations. Het spreek dus voor zich dat er een groot aantal mensen nodig is om dit enorme netwerk goed te onderhouden. ProRail is als spoorinfrastructuurbeheerder van Nederland verantwoordelijk voor het spoorwegennet en huurt regelmatig externe bedrijven in om onderhoud te verzorgen. Voordat deze mensen 'op het spoor' kunnen, is het echter wel noodzakelijk dat zij zich terdege bewust zijn van de risico's die komen kijken bij het uitvoeren van werkzaamheden aan het spoor.

De vraag


Bedenk, ontwerp en realiseer een aansprekend programma met een online toets waar het Digitaal Veiligheidspaspoort kan worden behaald. En dat alles in 7 talen.

Onze aanpak


Bij MCW zijn we aan de slag gegaan om - in samenwerking met Railinfra Opleidingen hiervoor een concept te ontwikkelen. Het resultaat: een website, online toets en een aantal korte films volledig geïntegreerd in 1 programma.

Het resultaat


Het programma 'Toegang tot het spoor' is gebaseerd op de huisregels van ProRail en bestaat uit een negental thema's. Elk thema bevat een korte film, alle feiten op een rij en een aantal oefenvragen. Na het doorlopen van alle thema's kan een bezoeker met behulp van een toegangsode een toets afleggen. Het slagen voor deze toets is noodzakelijk voor het verkrijgen van het Digitale Veiligheidspaspoort (DVP), of Bewijs van Toegang voor het betreden van het ProRail terrein.

Korte films
In de negen films die MCW in dit kader heeft gemaakt wordt ingegaan op de Life Saving Rules van ProRail, waarbij elke korte film een specifiek veiligheidsdilemma behandelt. Van een schone omgeving tot denken aan de reiziger en van het beveiligen van het terrein tegen diefstal tot persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het nieuwe programma is aanzienlijk anders dan het oude 'Veiligheid langs het spoor'. Niet alleen qua inhoud, maar vooral qua opzet. Railinfra Opleidingen was verantwoordelijk voor de inhoud. MCW ontwikkelde de dynamische website en bracht alle praktijksituaties in beeld door middel van film, fotografie of infographics.