De hulpverleners uit Rotterdam-Rijnmond zijn er altijd!

Vorige casestudy


Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Groningse aardbevingen in feiten en cijfers

In Groningen zijn aardbevingen een gevoelig onderwerp. Om mensen goed te informeren over aardbevingen, dialoog, schadeafhandeling, preventieve maatregelen en onderzoek is een speciale website ontwikkeld: www.NAMplatform.nl.


Een specifiek onderdeel van het online NAM platform is het door MCW ontwikkelde dashboard, genaamd Feiten & Cijfers.

Achtergrond


Hoewel wij in Nederland waarschijnlijk nooit aardbevingen zoals in West-Amerika of Japan zullen meemaken, vinden hier jaarlijks toch vele tientallen aardbevingen plaats. In Noord-Nederland gaat het dan om geïnduceerde bevingen, veroorzaakt door gaswinning in dat gebied. Bij deze bevingen kan schade aan huizen ontstaan. In dat geval zorgt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor vergoeding van die schade.

Hoewel aardbevingen onvoorspelbaar en helaas ook onvermijdelijk zijn in Groningen, wil NAM graag zo open mogelijk communiceren over het onderwerp. Dat betekent ook feiten scheiden van emoties en getroffenen zo effici├źnt mogelijk helpen.

De vraag


Ontwikkel een toegankelijk online platform waarop Groningers terecht kunnen voor actuele feiten en cijfers over gaswinning door NAM, aardbevingen, schadeafhandeling en meer.

Onze aanpak


Bij MCW zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het interactieve dashboard 'Feiten & Cijfers'. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, vinden bezoekers hier de meest recente productiecijfers van NAM (inzake hun gaswinning) en actuele data over aardbevingen. Door statistieken te combineren met een overzichtskaart, krijgt de bezoekers direct inzicht in relevante gebeurtenissen.

Veel data is realtime beschikbaar. Alle feiten over in behandeling zijnde schades zijn opgeslagen in een database. NAM heeft op verschillende locaties in overheidsgebouwen sensoren geplaatst die eventuele trillingen meten. Deze real-time data is de basis geweest voor ons ontwerp.

Het resultaat


Op het dashboard kunnen bezoekers de voortgang van hun schadeafhandeling bekijken en op een interactieve kaart zien waar de laatste bevingen hebben plaatsgevonden. MCW heeft het design en de realtime interface tussen het dashboard en de online beschikbare informatie gerealiseerd. Op deze manier zijn alle feiten en cijfers op een aantrekkelijke manier verwerkt tot een overzichtelijk geheel.

Ook produceerde MCW de demonstratievideo die uitleg geeft over het Dashboard.