De kwaliteit van een ziekenhuis in 10 onderwerpen

Vorige casestudy


NVZ - Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Een handboek en game om levens te redden

Aan boord van het superschip van Dockwise

Volgende casestudy


Boskalis / Dockwise

In opdracht van Holmatro heeft MCW het Handboek Reddingtechnieken ontworpen en gerealiseerd. Hierin worden de tools, technieken, veiligheidsaspecten en procedures tijdens het bevrijden van een slachtoffer op een interactieve en toegankelijke manier uitgelegd.


Ook heeft MCW een realtime Rescue Game voor Holmatro ontwikkeld, waarin mensen op interactieve wijze een reddingsoperatie kunnen ervaren.

Achtergrond


Een bestuurder verliest de controle over het stuur van zijn auto. In paniek trapt hij uit alle macht op de rem, maar het is al te laat; de gehele motorkap van zijn auto vouwt zich met een oorverdovende knal om een boom. In korte tijd zijn ambulance en brandweer ter plekke. De bestuurder zit bekneld. De enige manier om hem te bevrijden is met een hydraulische schaar. De fabrikant van deze mechanische innovatie? Holmatro.

De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden over de hele wereld gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en special tactics. Het spreekt voor zich dat betrouwbaarheid daarbij van het allergrootste belang is.

De vraag


Holmatro zorgt er als 'best-in-class' marktleider voor dat reddingswerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren met behulp van de best mogelijke apparatuur. Laat dit zien in een compleet handboek voor hulpverleners én een impactvolle interactieve tool.

Onze aanpak


MCW heeft het Handboek Reddingstechnieken volledig in house ontworpen en gerealiseerd. Het boek is geschreven voor hulpverleners van alle ervaringsniveaus, om te gebruiken als informatiebron en als basis voor training en verdere ontwikkeling. Ook zijn wij aan de slag gegaan met het conceptualiseren én het realiseren van een bijzondere game waarin reddingsoperaties - en Holmatro-tools - centraal staan.

Het resultaat


Onderwerpen die in het Handboek Reddingstechnieken aan bod komen zijn onder andere: Veiligheid, Het Voertuig, Gereedschap en Uitrusting, De Team Approach bij Verkeersongevallen en Op de Ongevalslocatie. Alle bevrijdingstechnieken in de boeken worden geïllustreerd met foto's en zijn voorzien van QR-codes die verwijzen naar video's op YouTube. Hierin is te zien hoe de techniek goed uitgevoerd dient te worden.

Interactieve tablet-versie
Oorspronkelijk opgeleverd in het Engels, is de hardcopy versie van het handboek inmiddels verkrijgbaar in 12 talen (waaronder Chinees, Frans en Russisch) via de website van Holmatro. Ook hebben wij een interactieve tablet-versie van het handboek ontwikkeld voor zowel iPad als Android.

Rescue Game
Om het belang van de juiste reddingstechnieken op een originele en interactieve manier te laten zien, heeft MCW ook een realtime Rescue Game voor Holmatro ontwikkeld. Deze game is gebaseerd op de 'Team Approach', een methode die vele hulpverleners wereldwijd hanteren bij het bevrijden van slachtoffers uit een autowrak. Spelers van de game krijgen een realistisch trainingsscenario voorgeschoteld, waarbij ze alle stappen voor een goed gecoördineerde reddingsactie moeten doorlopen.

De Holmatro Rescue Game is gratis beschikbaar voor iPad 2 of later, Microsoft Windows en Mac OSX.