Obezoekers van Jebel Buhais Geology Park een onvergetelijke ervaring te bieden, werd MCW gevraagd om in samenwerking met Hypsos en Rapenburg Plaza alle multimedia en een immersive film te maken over een uniek stukje aarde met grote geologische waarde.

Midden in de woestijn vlakbij Dubai staat tegenwoordig een surrealistisch bouwwerk. Wie vanuit de westkust bij Dubai de zanderige tocht door de woestijn van Sharjah richting het oosten onderneemt, kan op een gegeven moment tussen het gele gesteente vier koperkleurige schijven zien opdoemen. Het Jebel Buhais Geology Park, ontworpen door Hopkins Architects, ziet eruit als een buitenaardse basis te midden van een mars- of maanachtig landschap. Maar met andere werelden heeft het niets te maken. In tegendeel: het is een plek waar je recht in de geschiedenis van onze eigen planeet kunt kijken.

Geologisch unicum

Zo’n 240 miljoen jaar geleden zag onze planeet er heel anders uit dan nu. In plaats van verschillende continenten was er één grote landmassa. Traag bewegende, tektonische platen schoven echter uit elkaar en vormden de aarde zoals we die nu kennen. Wanneer tektonische platen elkaar raken, schuift de oceaanplaat normaalgesproken altijd onder de continentaalplaat. Maar 93 miljoen jaar geleden gebeurde er in Sharjah iets bijzonders. De oceaanplaat schoof over de continentaalplaat. Een geologisch unicum, met als gevolg dat oeroude lagen naar boven kwamen en bergruggen vormden. Erosie zorgde er vervolgens voor dat de aardlagen open en bloot kwamen te liggen, een uniek inzicht biedend in bijna 100 miljoen jaar ontstaansgeschiedenis van onze aarde. Welkom in Jebel Buhais.

Immersive film

Ondanks de ligging in de woestijn (of juist daarom) is op deze bijzondere locatie nu een bezoekerscentrum neergezet, waar met film en interactives het geologisch belang van Jebel Buhais op boeiende wijze uit de doeken wordt gedaan. In samenwerking met Hypsos (bouw) en Rapenburg Plaza (AV techniek) maakte MCW alle multimedia en een allesomvattende immersive film die het gehele proces van de vorming 240 miljoen jaar geleden tot nu in beeld brengt. De film wordt rondom geprojecteerd en bevat heel veel animaties, opnames die we op locatie hebben gemaakt en een spectaculair slotstuk, waarbij de gehele filmwand opendraait om uitzicht te bieden op de geologische vindplaats zelf. Dit alles onder begeleiding van een speciaal gecomponeerde soundtrack die de juiste sfeer neerzet.

Interactives

Met de interactives zetten we geologische principes zoals alluvial fans, magma chambers en het dateren van aardlagen op een voor iedereen begrijpelijke manier uiteen. Om dit te kunnen doen, zijn we zelf diep in de wetenschappelijke materie gedoken, geflankeerd door wetenschappers uit New York en Dubai. Alleen daardoor al gaat Jebel Buhais wat ons betreft de boeken in als een fenomenale ervaring.

Voor de toeristen zal ongetwijfeld hetzelfde gelden, nu een bezoek aan het gebied met de komst van Buhais Geology Park nog indrukwekkender is geworden.