Groene energie en schoon vervoer zijn prachtig voor een betere toekomst, maar er zijn ook valkuilen. Want hebben we wel voldoende grondstoffen? Zijn we niet te afhankelijk van andere landen? En hoe schoon is biobrandstof eigenlijk?

Omdat antwoorden geven op deze vragen nog niet zo eenvoudig is, brengt de Europese Commissie dit voor het voetlicht tijdens workshops, meetings, seminars en beurzen. Ook wil de commissie zo bewustwording en discussie over het onderwerp stimuleren.

Interactieve en geanimeerde infographics

Er zijn veel gegevens over groene energie, maar grafieken en tabellen alleen spreken niet altijd tot de verbeelding, zo merkte ook het Joint Research Centre, de wetenschappelijke dienst van de EC. Daarom vroegen zij aan MCW om iets te verzinnen. Wat ons betreft was het algauw duidelijk dat interactieve, geanimeerde infographics uitkomst zouden bieden. Hiermee kunnen ingewikkelde onderwerpen op een laagdrempelige manier heel inzichtelijk worden gemaakt.

Biofules 1

Biofuels

Hoeveel schoner is biobrandstof? Het hangt er maar net vanaf over welke soort je het hebt. En per soort kan het weer van verschillende (biologische) bronnen gemaakt worden. Er is dus veel over te zeggen en het duidelijkst wordt het wanneer je het zelf kunt ontdekken. Dit kan nu met de interactieve tool die we maakten, waarmee je zelf je bio-ethanol of bio-diesel kunt samenstellen en vervolgens de impact van de verschillende biobrandstoffen met elkaar kunt vergelijken.

Critical Materials

Ook konden we de kwestie van grondstoffen voor duurzame energie heel inzichtelijk maken door een 'highly interactive infographic' waarbij de vraag naar windmolens en zonnepanelen per jaar kan worden weergegeven. Door daar letterlijk tegenover de beschikbare hoeveelheid grondstoffen te plaatsen, wordt het probleem ineens heel helder. Per land kan de ‘grondstofkraan’ worden dichtgezet. Heel veelzeggend is het, dat je gewoon schrikt wanneer je de toevoer vanuit China uitzet en voor je ogen ziet gebeuren wat de gevolgen zijn voor de productie van windmolens en zonnepanelen.

Critical Materials 1

Beide infographics worden ingezet op touchtables, -schermen en tablets op beurzen, seminars en bijeekomsten. Voor een indruk kan een webversie van de tools hier worden bekeken (niet voor telefoons):

Bekijk de Critical Materials interactive

Bekijk de Biofuels interactive