Vorige week is de tentoonstelling ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’ in het Scheepvaartmuseum Amsterdam geopend. MCW produceerde alle audiovisuele- en interactieve presentaties.


De tentoonstelling voert je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. Revolutionaire uitvindingen die niet alleen de scheepvaart, maar ook de Nederlandse samenleving en economie hebben beïnvloed, naast jammerlijk mislukte, tijdrovende en geld slurpende pogingen. Het museum toont de visionaire pioniers en betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters.

Inspiratie theater

MCW produceerde verschillende audiovisuele- en interactieve presentaties voor deze tentoonstelling. Van een interactieve touchscreen presentatie over ‘uitvinder’ Daam Schijf van het zogenaamde 'Vliegende postschip' anno 1743 tot verschillende filmproducties over de berging van onderzeeër de Koersk, het ontwerp van een kantelsluis en een innovatieve bouwmethode met bagger uit rivieren.

Middelpunt van de tentoonstelling is de wandprojectie in het inspiratie theater. In dit theater worden de mensen achter de uitvindingen op mooie, grafische wijze gepresenteerd. Uitvinders van vroeger en nu zijn met elkaar in dialoog en inspireren de bezoeker met hun eigen ideeën, ervaringen en drijfveren.

Interview Filip Jonker

Bijzonder was ook het bezoek aan Filip Jonker van Ortega Submersibles in Enschede. Filip is de uitvinder van de elektrisch aangedreven duikboot voor 1 of 2 personen. Een snelle duikboot die ingezet wordt voor (research) werkzaamheden bij bijvoorbeeld scheepswrakken en boorplatforms. In zijn loods op vliegbasis Twente hebben we Filip geïnterviewd en kregen we de vrije hand om alle technologische ontwikkelingen op film vast te leggen. Het interview en een immense wandprojectie over de onderzeeër is te zien in de tentoonstelling. 

Ook filmmakers maken gebruik van de duikboot, dus wie weet kunnen wij deze bij een volgende productie inzetten! 

Samenwerking

De tentoonstelling is ontworpen door Opera Amsterdam en in nauwe samenwerking met een enthousiast team van Het Scheepvaartmuseum, Kloosterboer Decor, Rapenburg Plaza en MCW / creative agency gerealiseerd. 

Te zien van 6 oktober 2017 t/m 1 juli 2018. Kijk voor meer informatie op hetscheepvaartmuseum.nl 

 

Fotografie: Sarah Dona, Opera Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, MCW / creative agency