In de nieuwe tentoonstelling Het Netwerk in Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek laten we met bijzondere decors en veel audiovisuele effecten voor het eerst zien dat rond de Slag om Arnhem in 1944 een goed georganiseerd verzetsnetwerk actief is geweest.

Onderzoek

Het Airborne Museum Hartenstein heeft afgelopen jaren een grootschalig onderzoek gedaan naar het verzet rond de Slag om Arnhem in het algemeen en het in kaart brengen van de contacten die er tussen mensen waren in het bijzonder. Want er waren nog veel vragen. Hoeveel mensen waren eigenlijk betrokken bij het verzet, hoe stonden ze met elkaar in contact en op welke manier werkten ze samen? In de secundaire literatuur is met name over het individueel perspectief geschreven of over het aandeel van de geallieerde militairen en geheime agenten in het verzet. Het verzet zou volgens de literatuur weinig impact hebben gehad. Uit onderzoek van het Airborne Museum blijkt nu dat achter schijnbaar individuele acties een goed georganiseerd netwerk schuil ging. In de nieuwe tentoonstelling wordt dit netwerk voor het eerst zichtbaar gemaakt. 

Alsof je er zelf bij bent

Het museum vroeg MCW / creative agency en Kloosterboer Decor begin 2017 om de tentoonstelling vorm te geven. Kloosterboer Decor heeft het ruimtelijk ontwerp voor zijn rekening genomen en MCW heeft in nauwe samenwerking met het museum alle verhaallijnen uitgewerkt en verbeeld.

In de tentoonstelling Het Netwerk beleef je drie verzetsverhalen alsof je er zelf bij bent. De verhalen over de AKU (de Algemene Kunstzijde Unie), operatie Pegasus en de gevolgen voor verzetsleden na de bevrijding worden met bijzondere, drie-dimensionale decors en veel audiovisuele effecten geënsceneerd. Je ontdekt wie deze mensen waren, hoe ze elkaar kenden en op welke manier ze hun leven op het spel zetten. De verzetsactiviteiten resulteerden in een spoor van diverse acties: van het verduisteren van voedsel voor onderduikers, tot het saboteren van spoorwegverbindingen en het evacueren van achtergebleven luchtlandingstroepen na de Slag om Arnhem.

Alle verhalen worden geïntroduceerd en verteld door 2 jonge, fictieve onderzoekers. Zij nemen de bezoeker mee in hun zoektocht en tonen aan het eind van de tentoonstelling aan dat er wel degelijk een goed georganiseerd netwerk actief was.

De tentoonstelling Het Netwerk is tot en met 1 maart 2019 te zien in het Airborne Museum. 

Opdrachtgever: Airborne Museum Hartenstein

Realisatie: Kloosterboer Decor & MCW / creative agency

Concept & Ruimtelijk ontwerp: Jaap Verburg & Kay Kloosterboer

Films & Sound Design: MCW / creative agency

Scenario & Regie: MCW / creative agency & Janwillem de Kok

Grafisch ontwerp & beeldbewerking: Studio Berry Slok

Lichtontwerp: Boudewijn Smit

Fotografie: Sarah-Dona