De grootste kaarten ter wereld liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam. De drie mozaïeken hebben een diameter van bijna 7 meter en laten het oostelijk- en westelijk halfrond van de wereld en de sterrenhemel zien.

Deze gigantische vloerkaarten zijn nu onderdeel van een speciale tentoonstelling: 'Het Universum van Amsterdam'. Voor deze tentoonstelling is MCW gevraagd om een projectie over deze kaarten te maken, waarmee we de kaarten bijna tot leven wekken.

De sterrenhemel was in de 17e eeuw beschilderd met lijntekeningen van sterrenbeelden en de figuren van die sterrenbeelden. MCW bedacht en ontwikkelde een animatie, waarmee die oude sterrenhemel weer laat zien hoe het er zo’n 250 jaar geleden uitgezien moet hebben. Een betoverende animatie neemt de bezoeker mee naar de wereld van de sterrenbeelden.

Voor het oostelijk- en westelijk halfrond bedachten we een animatie die laat zien hoe de wereld in de tijd van de VOC langzaam werd ontdekt, met Amsterdam uiteraard als middelpunt van de wereld!

De projectie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Koninklijk Paleis Amsterdam. De techniek van de projectie was een samenwerking met Rapenburg Plaza.

Deze prachtige tentoonstelling is geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander. De tentoonstelling is te zien t/m 22 september 2019.

Kijk voor meer informatie op: Paleisamsterdam.nl of Koninklijkhuis.nl