Nadat Koning Willem Alexander op dinsdagochtend 7 september het Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in het voormalig stadhuis van Bolsward al formeel opende, is dit mooie museum dit weekend officieel geopend voor het publiek.

‘De TIID’, gevestigd in het prachtig gerestaureerde voormalig stadhuis van Bolsward, ademt de Friese taal en cultuur en is een plek waar bezoekers worden meegenomen in de geschiedenis van Súdwest-Fryslân, er onderdeel van worden en zelf geschiedenis kunnen maken.

Het ontwerp van de gehele tentoonstelling is gemaakt door Pronk Studio, in nauwe samenwerking met Heijmerink Wagemakers en Mansveld voor de bouw en project coördinatie, Mobile Interaction Company voor de journey content en MCW voor het multimediaontwerp en ontwikkeling.

Voor deze tentoonstelling heeft MCW een gelaagde mediastructuur ontworpen en ontwikkeld. De tentoonstelling is thematisch opgezet en voor elk thema wordt de bezoeker op een touchscreen gevraagd om een stelling in te nemen. Achterliggende informatie die de bezoeker helpt zijn standpunt te bepalen wordt gegeven in de tentoonstelling en via een tweede en derde multimediale laag.

Aan het eind van de tentoonstelling, in de vierschaar, worden de antwoorden van de bezoekers live gepresenteerd in een multimediale projectie. Het geheel geeft een mooi beeld van de geschiedenis van Súdwest-Fryslân en de wijze waarop we nu naar het landschap, de economie en de mienskip (gemeenschap) kijken.