Het Museum Prinsenhof in Delft is onlosmakelijk met Willem van Oranje verbonden. Het belangrijkste collectiestuk van de expositie is het gebouw zelf.

De beroemde kogelgaten in de muur zijn nog altijd stille getuigen van de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards op 10 juli 1584: een (bijna) tastbaar bewijs van de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Het museum pakt met deze expositie groots uit en brengt een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis tot leven op de plek waar het zich allemaal afspeelde. 

Schimmenspellen

MCW creëerde vijf verschillende schimmenspellen die de tentoonstellingszalen tot leven brengen. Zo huppelt de 3 jarige dochter van Willem van Oranje, Louise Juliana door de ruimte waar ze ooit zelf speelde. Bij de grafzerk in de Waalse kerk komen familieleden bij elkaar, in de slaapkamer zien we Willem van Oranje bij het raam een brief lezen, maar de grootste publiekstrekker van het Prinsenhof is en blijft uiteraard de plek waar Willem van Oranje is neergeschoten. In een schimmenspel laten we de bezoekers zien wat er op die noodlottige dag is gebeurd. Het is alsof men er zelf bij is...

Animaties familieportretten 

In de zaal met familieportretten zoomen we door middel van vier sfeervol geïllustreerde animaties in op het roerige familieleven van Willem van Oranje: de kidnapping van zijn zoon Filips Willem, de verhouding van dochter Emilia met de Portugese troonpretendent in ballingschap Emanuel, de relaties met Anna van Saksen en Charlotte de Bourbon en de doop van zijn zoon Frederik Hendrik.

Wilhelmuskaraoke en stellingen tablets

Aan het eind van de tentoonstelling kunnen bezoekers in de Kapittelzaal zelf het Wilhelmus leren en zingen in een heuse karaoke opstelling. Speciaal hiervoor componeerde onze componist Martijn de Man een instrumentale, orkestrale versie van het volkslied.

Tablets met stellingen en idealen van Willem van Oranje - die ook vandaag de dag actueel zijn - geven de bezoeker de mogelijkheid om hun mening achter te laten. Tegenwoordig staan godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting opnieuw ter discussie. Het verhaal van Willem van Oranje is niet alleen actueel, maar het geeft ook stof tot nadenken. 

Kijk voor meer informatie op: prinsenhof-delft.nl