Voor Museum Vlaardingen ligt de historische zeillogger VL 92 Balder afgemeerd. De Balder is in 1912 gebouwd op de scheepswerf van A. de Jong in Vlaardingen. Het schip is jarenlang gebruikt als vissersschip voor de haringvisserij.

Van 1962 tot 1976 deed het schip dienst als onderwijsschip voor de Visserijschool in Scheveningen. In 1976 kocht het Scheepvaartmuseum in Amsterdam het aan. Een ingrijpende verbouwing volgde waarbij de logger zoveel mogelijk in originele staat werd teruggebracht. In 2006 kreeg Museum Vlaardingen het schip in eigendom. De Balder heeft een geklonken stalen casco en dek. Het dek is voorzien van een houten afwerklaag en ingericht met voor de visserij specifieke attributen. Op het achterschip bevindt zich de sloep en achterkajuit. Op het voorschip is het vooronder (bemanningsverblijf) met kombuis en kooien.

Door de Corona-maatregelen is het schip nu niet toegankelijk voor bezoekers van het museum. Een digitale driedimensionale rondleiding biedt uitkomst! MCW werkt momenteel samen met de stichting Balder en Museum Vlaardingen aan een multi-inzetbaar multimediaprogramma, zodat bezoekers toch het mooie schip, de prachtige verhalen en het haring vissen in de jaren '20 kunnen beleven.

Lees meer op AD.nl